موضوعات ‌مرتبط: اجتماعی سلامت

a/19993 :کد

سلامت ارزان برای عموم مردم

ابوالفضل بشیری

  دوشنبه ۲۷ مهر ۱۳۹۴ — ۱۷:۲۰
تعداد بازدید : ۱۲۶۱   
 تحلیل ایران -سلامت ارزان برای عموم مردم

یکی از اصلی ترین مواد غذایی در سبد مصرفی خانواده ها نان است.

یکی از اصلی ترین مواد غذایی در سبد مصرفی خانواده ها نان است. نان و غلات عمده ترین گروه غذایی در تامین کالری، پروتئین، کلسیم، آهن و ویتامین های گروه ب مورد نیاز روزانه در الگوی مصرفی مردم کشور ماست.

سبوس گندم به مخلوطي از لايه‌هاي مختلف پوسته و قسمت‌هاي جوانه گندم گفته مي‌شود و با توجه به پژوهش‌هاي انجام شده اين قسمت غني‌ترين منبع غذايي از نظر فيبر و الياف گياهي محسوب مي‌شود.

به گفته کارشناسان تغذیه نان تهیه شده از آرد سبوس دار، ویتامین های گروه ب را تامین می کند که این ویتامین ها به قابلیت بدن در تبدیل غذا به انرژی کمک می کند. مهم ترین مزیت نان تهیه شده از آرد سبوس دار مقادیر بالای فیبر آن است که در سلامت سیستم گوارش نقش بسزایی دارد. سبوس نان خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را نیز کاهش می دهد و تحقیقات نشان داده افرادی که تعداد سه سهم از غلات کامل و سبوس دار در برنامه غذایی استفاده می کنند، خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی کمتری نسبت به بقیه دارند.

 در حالت طبیعی گندم منبع خوبی از ویتامینهای B1 ، B2 ، B6 ، E  ، املاح آهن و روی است ولی متاسفانه بیشتر آن در هنگام آسیاب کردن گندم از بین می رود لذا هر چه میزان سبوس گیری گندم کمتر باشد، مواد مغذی موجود در آرد گندم بیشتر خواهد شد .

اما با این وجود و درحالیکه کارشناسان حوزه سلامت و متخصصان تغذیه به دفعات از خصوصیات و فواید آرد سبوس دار در تهیه نان سخن گفته اند، در بسیاری از نانوایی های کشور از آردی که سبوس آن گرفته شده برای پخت نان استفاده می شود که تقریبا در هیچ کجای دنیا این امر متداول نیست! متأسفانه نانوايی ها براي جلب مشتري بيشتر به استفاده از آرد سفيد بدون سبوس روي آورده اند، چرا كه نان توليد شده از اين آرد، ظاهري سفيد و مشتري پسند دارد اما ارزش غذایی آن کاهش می یابد. حتی در بسیاری از موارد، درصد سبوس گیری درج شده بر روی کیسه های آرد نیز با محتوای کیسه ها همخوانی ندارد و کارخانجات تولید آرد در یک رقابت ناسالم بیش از حد مجاز، اقدام به سبوس گیری آرد می کنند.

از عوارض حذف سبوس از نان ها، شیوع و گسترش انواع بیماری های گوارشی، دیابت و چاقی است. حذف سبوس از آرد مصرفی می تواند باعث تشدید مشکلات دستگاه گوارش(معده، روده و ...) و شیوع دیابت در جامعه شود که در کنار تبعات جبران ناپذیر خود، هزینه های زیادی را بر خانواده ها تحمیل می کند. از سوی دیگر با افزایش این بیماری ها در سال های اخیر، هزینه سنگینی متوجه نظام بهداشت و سلامت کشور شده است.

سوال بزرگی که در اینجا مطرح می شود این است که بر چه مبنایی تصمیماتی از این دست در کشور گرفته می شود که نتیجه آن چیزی نیست جز دست و پنجه نرم کردن مردم با انواع بیماری ها و تحمیل هزینه های گزاف درمانی بر خانواده ها و نظام بهداشت و درمان کشور!  

 به هر حال از آنجا که همیشه پیشگیری، مقدم بر درمان است، جا دارد مسئولین و تصمیم گیران حوزه سلامت، نظارت جامع و دقیقی بر روند سبوس گیری از آرد گندم در کارخانجات داشته و نانوایی ها را ملزم به استفاده از این نوع آردهای حاوی سبوس کنند تا به این وسیله سلامت ارزان را برای آحاد جامعه با هزینه ای بسیار کم تضمین نمایند.

مردم عزیز کشورمان نیز باید توجه داشته باشند به هر ميزان كه سبوس بيشتري از آرد گرفته شود ارزش تغذيه اي آرد و نان حاصل از آن كاهش مي‌يابد و هر چه قدر سبوس در آرد بيشتر باشد آرد تيره‌تر و مقدار مواد معدني و ويتامين‌هاي آن بيشتر است. بنابراين سفيد بودن نان به معناي كيفيت بالاي نان نيست و اين باور غلط در بين مصرف‌كنندگان كه نان سفيد باكيفيت‌تر است بايد با اطلاع‌رساني و فرهنگ‌سازي اصلاح شود.

                               

  ابوالفضل بشیری
  کارشناس ارشد مهندسی محیط زیست
  آدرس ایمیل : ab_bashiri@ymail.com
  آدرس سایت/وبلاگ:
پیامهای بازدید کنندگان
  عطایی
  ﺳﻪشنبه ۰۸ دی ۱۳۹۴ - ۱۵:۳۳
راه حل های ساده ای برای پیشگیری از بیماریها وجود داره ولی معمولا ما سراغ راه حل های پیچیده و هزینه بر میریم!!!!!!!!


  ارسال نظر جدید:
      نام :        (در صورت تمایل)

      ایمیل:      (در صورت تمایل) - (نشان داده نمی شود)

     نظر :