کاسبی حلال با ماینرهای قاچاق

    •••••  پنجشنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ — ۱۱:۴۰ کد مطلب : 176252/a   
به گزارش تحلیل ایران، پسماندهای الکترونیکی حاوی فلزات سنگین و عناصر نادر خاکی هستند. برخلاف سایر پسماندها که حجم زیادی دارند، این پسماندها کم‌حجم‌اند و با اینکه ۴ درصد کل پسماندها را تشکیل می‌دهند اما ۷۰ درصد آلودگی‌های زیست‌محیطی را به خود اختصاص می‌دهند.
 

تولید سالانه ۷۰۰ هزار تن پسماند الکترونیکی در ایران

به گفته یکی از اساتید دانشگاه بین‌المللی قزوین، در کشورهای پیشرفته سالانه حدود ۳۰ کیلوگرم پسماند الکترونیکی به ازای هر نفر تولید می‌شود و برآوردها نشان می‌دهد میانگین تولید این پسماندها حدود ۸ کیلوگرم به ازای هر نفر است یعنی سالانه نزدیک به ۷۰۰ هزار تُن.حالا یک استارتاپ دانش‌بنیان مستقر در مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه بین‌المللی امام خمینی(ره) قزوین، که زیر نظر معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری و با تأیید سازمان حفاظت محیط زیست فعالیت می‌کند، از ۵ سال پیش توانسته راه‌حلی برای این معضل ارائه دهد و ۱۰۰۰ دستگاه ماینر غیرمجاز را بازیافت کرده است.
 

فرآیند بازیافت ماینرها

مدیرعامل این استارتاپ، ماینرها را بخشی از پسماندهای الکترونیکی دانست و درباره فرآیند امحای آن‌ها توضیح داد: ابتدا پسماندها دسته‌بندی می‌شوند؛ روکش‌های آلومینیومی و فلزی جدا شده و کابل‌ها تفکیک می‌شوند. سپس قطعات قابل‌استفاده مانند چیپست‌ها و بردهای الکترونیکی جدا شده و هر دو به چرخه استفاده مجدد بازمی‌گردند.او افزود: در حالی که در کشور ماینرها با بولدوزر امحا می‌شوند، در قزوین این‌گونه نیست.مازندرانی‌زاده ادامه داد: قطعات به واحدهای دانش‌بنیان دیگر که در نزدیکی این استارتاپ مستقر هستند، تحویل داده می‌شود تا در تولید محصولات جدید استفاده شوند. قطعات غیرقابل‌استفاده نیز آسیاب شده و به فلزات و پلاستیک‌های تشکیل‌دهنده تفکیک می‌شوند که این امر کشور را از واردات مواد اولیه این محصولات بی‌نیاز می‌کند.وی جلوگیری از خروج ارز، کاهش واردات مواد یا وسایل الکترونیکی، و مهندسی معکوس برخی سیستم‌های الکترونیکی با توجه به محدودیت‌های موجود در تأمین برخی چیپست‌ها و بردها را از عوامل تأثیرگذار در شیوه امحای پسماندهای الکترونیکی برشمرد و تأکید کرد: بازیافت صحیح پسماندهای ماینرهای غیرمجاز حلقه مفقوده‌ صنعت امروزی بود.