حمله به ایران نقض آشکار حقوق بین‌الملل بود

    •••••  یکشنبه ۱۵ تیر ۱۴۰۴ — ۱۴:۰۸ کد مطلب : 180829/a   

به گزارش تحلیل ایران در گزارشی رسمی، سرویس تحقیقات کارشناسی پارلمان آلمان (بوندستاگ) به‌ صراحت اعلام کرده که حملات نظامی اسرائیل و ایالات متحده به ایران از منظر حقوق بین‌الملل مشروعیت ندارد و برخلاف منشور سازمان ملل است. 

 

این گزارش ۵۴ صفحه‌ای که به درخواست «اولریش تودن»، نماینده حزب چپ پارلمان آلمان تهیه شده، به دست خبرگزاری آلمان رسیده است.

 

بر پایه این گزارش، بیشتر متخصصان حقوق بین‌الملل باور دارند که شرایط لازم برای توسل رژیم صهیونیستی به بند ۵۱ منشور سازمان ملل که اجازه دفاع مشروع را در صورت وقوع حمله مسلحانه می‌دهد، در این مورد محقق نشده است.

سرویس تحقیقات پارلمان آلمان تأکید دارند که اسرائیل برای اثبات مشروعیت اقدام نظامی خود، باید نشان می‌داد که ایران در آستانه ساخت سلاح هسته‌ای قرار دارد، قصد قطعی برای استفاده از آن علیه اسرائیل دارد و عملیات نظامی «شیر خیزان» (Rising Lion) تنها فرصت برای توقف این تهدید بوده است اما بر اساس این گزارش، هیچ‌یک از این پیش‌شرط‌ها به شکل کافی و مستند محقق نشده است.

 

در این گزارش آمده است: «تولید مواد شکافت‌پذیر کافی در برنامه هسته‌ای ایران صرفاً یک گام اولیه است. اسرائیل باید ثابت می‌کرد که ایران نه تنها به‌زودی سلاح هسته‌ای می‌سازد، بلکه قصد به‌کارگیری آن علیه اسرائیل را هم دارد.»

کارشناسان همچنین یادآور می‌شوند که حتی اگر برخی اطلاعات طبقه‌بندی‌شده هنوز علنی نشده باشند و بعدها تصویر کامل‌تری از شرایط ارائه دهند، در حال حاضر این مسئولیت بر عهده اسرائیل است که توجیه قانونی برای اقدام نظامی خود ارائه دهد.

مشارکت آمریکا هم غیرقانونی بوده است

گزارش کارشناسان همچنین در مشروعیت مداخله نظامی آمریکا تردید جدی وارد کرده و می‌نویسد که آمریکا تنها در صورتی می‌تواند به حق دفاع مشروع جمعی استناد کند که اقدام اسرائیل مشروع بوده باشد؛ در حالی که چنین مشروعیتی به‌طور گسترده زیر سوال رفته است. بنابراین، بر اساس این‌ گزارش، عملیات نظامی آمریکا برخلاف روایت رسمی خود این کشور، توجیه حقوقی ندارد.

رژیم صهیونیستی در بامداد ۱۳ ژوئن در حالیکه ایران و آمریکا در حال گذراندن فرایند مذاکرات غیرمستقیم هسته‌ای بودند، به خاک جمهوری اسلامی ایران تجاوز کرد. ایالات متحده نیز از ۲۲ ژوئن با بمباران برخی از سایت‌های هسته‌ای ایران به خاک ایران تجاوز کرد و سه روز بعد، آتش‌بس اعلام شد.

علی‌رغم چنین گزارشی و با وجود ابعاد حقوقی جدی این حملات، دولت آلمان تاکنون موضع روشنی درباره مشروعیت حقوقی این اقدامات اعلام نکرده است. اما صدراعظم این کشور، فریدریش مرتس، صراحتاً از اقدامات اسرائیل و آمریکا حمایت کرد و گفت «برای من و دولت آلمان هیچ دلیلی برای انتقاد از آنچه اسرائیل آغاز کرد یا آنچه آمریکا انجام داد، وجود ندارد. البته این اقدامات بی‌خطر نیست، اما ادامه وضع موجود هم قابل‌قبول نبود.»

هشدار درباره سوء‌استفاده از «حق دفاع مشروع»

در بخش پایانی گزارش، کارشناسان هشدار داده‌اند که اگر کشورها بخواهند بیش از حد از حق دفاع مشروع استفاده کنند، ممکن است این موضوع باعث تضعیف اصل ممنوعیت جنگ و خشونت در قوانین بین‌المللی شود.

 

در گزارش آمده است: «دلایل محکمی وجود دارد که نشان می‌دهد نباید مفاهیمی مانند حق دفاع مشروع را برای پیشبرد منافع امنیتی کشورها بیش از اندازه کش داد؛ چرا که چنین کاری به مرور مشروعیت ممنوعیت استفاده از زور را از بین می‌برد.»

واکنش منتقدان: سیلی به صورت دولت آلمان

اولریش تودن، نماینده چپ‌گرای پارلمان که این گزارش را سفارش داده، نتیجه آن را تأییدی بر غیرقانونی بودن حملات می‌داند.

او گفت: «این گزارش یک سیلی محکم به دولت فدرال است. حمایت پنهان یا آشکار دولت آلمان از حملات اسرائیل و آمریکا، نه تنها نقض حقوق بین‌الملل بود، بلکه به فرسایش بیشتر آن کمک می‌کند.»