جبران مشکل کمبود آهن در گیاهخواران

    •••••  ﺳﻪشنبه ۱۲ اسفند ۱۳۹۳ — ۲۲:۲۹ کد مطلب : 799/a   

آهن موجود در غذاهای گوشتی بهتر جذب بدن می‌شود تا آهنی که در سبزیجات و غذاهای گیاهی هست.

آهن موجود در سبزیجات معمولا در بدن با کلسیم و فسفات‌ها ترکیب می‌شود و این ترکیبات نیز مانع از آن می‌شوند که آهن وارد جریان خون شود. ویتامین ث جلوی این روند را می‌گیرد و از این رو مصرف همزمان غذاها و مواد خوراکی که حاوی آهن و ویتامین ث هستند، در جذب بهتر آهن به بدن مؤثر است. نوشیدن شیر، چای سیاه و قهوه نیز اثری بازدارنده در جذب آهن دارند و بهتر است که همراه با غذا‌های پرآهن صرف نشوند.

برخی از مواد خوراکی قابل استفاده گیاه خواران برای رفع کمبود آهن به شرح ذیل است:

تخم کدو

تخم کدو از جمله مواد خوراکی است که آهن زیادی دارند. هر ۱۰۰ گرم تخم کدو حاوی ۱۲ و نیم میلی‌گرم آهن است. ویتامین‌های آ، ب، ث، ای و همچنین اسیدهای چرب اشباع‌نشده از دیگر خواص مهم تخم کدو هستند که مصرف آن را سودمند و جذاب می‌سازند.

کنجد

هر یکصد گرم کنجد حاوی ۱۰ میلی‌گرم آهن است و از این رو می‌توان از آن به‌عنوان یکی از مواد سرشار آهن یاد کرد. منیزیم، کلسیم، ویتامین ب، پروتئین و همچنین مقادیر زیادی از اسید‌های چرب اشباع‌نشده از دیگر خواص مهم کنجد هستند.

عدس

عدس که انواع گوناگونی از آن وجود دارد از جمله خوراکی‌های گیاهی سرشار از آهن است. هر ۱۰۰ گرم عدس حاوی ۸ میلی‌گرم آهن است. افزون بر این، عدس بسیار مغذی و پر از پروتئین است.

پسته

پسته نیز از مواد خوارکی است که آهن زیادی دارد. در هر یکصد گرم پسته ۳ / ۷ میلی‌گرم آهن موجود است. به افرادی که فشار خون بالایی دارند، توصیه می‌شود که از خوردن پسته‌های شور خودداری کنند و تنها پسته‌ی خام مصرف کنند.

 اسفناج

مدت‌ها تصور بر این بود که اسفناج پر از آهن است. بنابر پژوهش‌های علمی هر یکصد گرم اسفناج حاوی ۱ / ۴ میلی‌گرم آهن است که مقدار کمی نیست، اما به‌مراتب کمتر از دیگر موادی است که پیشتر به آنها اشاره شد.