موضوعات ‌مرتبط: اقتصادی اقتصاد

a/154963 :کد

پیشنهاد اختصاص سالانه یک میلیارد دلاراز صندوق

صندوق توسعه ملی برای تولید محصولات راهبردی کشاورزی

  جمعه ۱۳ بهمن ۱۴۰۲ — ۱۵:۳۸
تعداد بازدید : ۶۳   
 تحلیل ایران -صندوق توسعه ملی برای تولید محصولات راهبردی کشاورزی

به مدت پنج سال و سالانه یک میلیارد دلار از موجودی صندوق توسعه ملی را با نرخ سود و کارمزد ۶ درصد به حمایت از کشاورزان، توسعه سرمایه گذاری و افزایش تولید محصولات راهبردی کشاورزی اختصاص دهد.

به گزارش تحلیل ایران به نقل از فارس، آخرین بخش از جلسه هم اندیشی اساتید و دانشجویان در دانشگاه تربیت مدرس در زمینه بررسی شاخص‌های اقتصاد ایران در دهه اخیر- بخش کشاورزی و مسکن، با سخنرانی صادق خلیلیان اقتصاددان و استاد دانشگاه برگزار شد.

 

صادق خلیلیان در بخشی از صحبت خود بیان کرد: در دهه اخیر، بخش­های کشاورزی و مسکن به دلیل ضعف مدیریت، کاهش نرخ سرمایه گذاری و عقب افتادن از برنامه‌­ها به پاشنه آشیل اقتصاد کشور تبدیل شدند. بعد از عامل تحریم­های نفتی و بانکی؛ بی تدبیری دولت قبل و عدم توجه به این دو بخش، عامل اصلی رکود و کاهش نرخ رشد اقتصادی کشور در دهه اخیر محسوب می‌­شود.

 

وی تاکید کرد که مدیریت بخش کشاورزی با رشد منفی در ده فصل متوالی اخیر، تراز تجاری منفی 12 میلیارد دلاری و ضعف مدیریت در تنظیم بازار، سبب افزایش شدید قیمت موادغذایی و لطمه به معیشت مردم شده است. تداوم طولانی مدت این وضعیت در یک دهه گذشته، با فشار به ذخایر ارزی برای واردات (که در برخی موارد ارز تخصیصی با ترفندهایی سر از بازار ارز درآورده)، عامل اصلی کاهش ارزش پول ملی، ایجاد رانت و فساد اقتصادی در کشور نیز شده است.

 

این استاد دانشگاه افزود، در بخش مسکن نیز بدلیل سیاست غلط و بی تدبیری دولت آقای روحانی و عقب افتادن روند ساخت مسکن از روند افزایش تقاضا در طول یک دهه و بدلیل ارتباط گسترده این بخش با بخش­های صنعت و خدمات، در مجموع سبب کاهش نرخ رشد اقتصادی کشور شد و با افزایش بی‌­سابقه قیمت مسکن و نرخ اجاره منزل، فشار زیادی به مردم وارد کرده است. وی افزود که تولید مسکن در دهه گذشته و در دولت آقای روحانی حدود 41 درصد کاهش یافته است.

 

خلیلیان گفت دولت آقای روحانی در سال 1400 بخش­های کشاورزی و مسکن را با رکود، رشد منفی و شرایط تورم شدید تحویل دولت سیزدهم داد و از این بابت عملکرد غیرقابل دفاعی از خود بجا گذاشت. با توجه با این شرایط، دولت آقای رئیسی باید تمرکز خود را با بکارگیری همه ظرفیتها برای رفع این نقاط ضعف بکار بندد تا رشد اقتصادی شتابان شود زیرا دو بخش کشاورزی و مسکن نقش راهبردی و کلیدی در اقتصاد ایران دارند.

 

این استاد دانشگاه افزود: در بخش ساخت مسکن دولت اقای رئیسی در سالجاری تحرک خود را بیشتر کرده و تصمیم اخیر سرمایه گذاری 2 میلیارد دلاری صندوق توسعه ملی در بانک مسکن در جهت تقویت تولید و ساخت مسکن اقدام راهبردی و تاثیرگذاری در اقتصاد ایران محسوب می­‌شود. این اقدام دولت سبب تسریع رشد بخش­های صنعت و خدمات نیز خواهد شد زیرا بخش مسکن بعنوان بخش پیشران، همانند لکوموتیو، رشد اقتصادی کشور را افزایش خواهد داد.

 

خلیلیان در بخش دیگر صحبت خود تاکید کرد که دولت در جهت توسعه سرمایه گذاری در بخش کشاورزی با استفاده از تجربه موفق بخش کشاورزی در سال­های 1389 الی 91 باید از ظرفیت صندوق توسعه ملی در جهت افزایش بهره وری و حمایت از تولید محصولات راهبردی مانند غلات (گندم، برنج، جو و ذرت)، دانه­‌های روغنی، دامپروری، توسعه روش­های نوین آبیاری و مدیریت مصرف آب کشاورزی استفاده کند. در دوره 1389 الی 1392 معادل 9 هزار میلیارد تومان سرمایه از صندوق توسعه ملی در اختیار بخش کشاورزی قرار گرفت که رشد این بخش را در مدت سه سال از حدود 3 درصد به بالای 5 درصد افزایش داد.

 

خلیلیان پیشنهاد کرد که همچون تصمیم اخیر صندوق توسعه ملی برای سرمایه گذاری در بخش مسکن، دولت با همکاری مجلس شورای اسلامی، به مدت پنج سال و سالانه یک میلیارد دلار از موجودی صندوق توسعه ملی را با نرخ سود و کارمزد 6 درصد به حمایت از کشاورزان، توسعه سرمایه گذاری و افزایش تولید محصولات راهبردی کشاورزی اختصاص دهد.

 

در صورت سرمایه گذاری این مبلغ توسط صندوق توسعه ملی در بانک کشاورزی و صندوق حمایت از سرمایه گذاری کشاورزی، کشور شاهد افزایش تولید محصولات راهبردی، خروج کشاورزی از رکود چند ساله، افزایش درآمد کشاورزان، بهبود معیشت مردم، کاهش نرخ تورم و بهبود تراز تجاری بخش کشاورزی خواهد شد.

 

شرایط فعلی زمان مناسبی است که با توجه به بررسی بودجه در مجلس، نمایندگان مجلس در جهت حمایت از کشاورزان، توسعه سرمایه گذاری و افزایش تولیدات کشاورزی این مهم را بصورت یک تبصره در قانون بودجه سال 1403 درج کنند.

                               



  ارسال نظر جدید:
      نام :        (در صورت تمایل)

      ایمیل:      (در صورت تمایل) - (نشان داده نمی شود)

     نظر :