به گزارش تحلیل ایران «مجمع تشخیص مصلحت نظام با الحاق ایران به کنوانسیون پالرمو به صورت مشروط موافقت کرد». این بخشی از نوشته سخنگوی مجمع تشخیص مصلحت نظام است.
این درحالیست شب گذشته ترامپ با سفر به منطقه اظهارات ضد ایرانی در حضور مقامات عربستان انجام داده بود.
پیشتر هیئت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام الحاق ایران به پالرمو را به دلیل مغایرت با سیاستهای کلی امنیت ملی رد کرده بود.
طبق نظر کارشناسان، پذیرش مشروط پالرمو در چهارچوب قانون اساسی ایران با سه تضاد مواجه میشود:
• تضاد با اصول کنوانسیون وین
• تضاد با اصول اساسی کنوانسیون پالرمو و مجمع مشارکتکنندگان (نهاد ناظرِ تعیینشده در کنوانسیون پالرمو)
• تضاد با نظر برخی کشورهای عضو کنوانسیون پالرمو.
علاوه بر این در ماده ۶ معاهده پالرمو، پولشویی، فساد، مخفی کردن و کتمان مبداء، مقصد و ماهیت اموال غیرقانونی و عواید حاصل از جرم، یک جرم تلقی میشود.
همچنین پنهان کردن ماهیت، منبع، مکان و تغییر مالکیت واقعی این اموال با علم به این که این اموال حاصل تخلف است، جرم تلقی میشود.
در حال حاضر ایران برای دور ماندن از تحریمهای فراسرزمینی آمریکا از جمله تحریمهای ثانویه بانکی مجبور به دور زدن تحریمها است.
این کار را نیز از طریق استفاده از شرکتهای پوششی، ارائه اطلاعات ناقص به بانک به منظور احراز هویت شرکتها و استفاده از فلزات گرانبها و پول نقد در معاملات انجام میدهد.
با توجه به ابعاد جرم و تعاریف مجرم در این معاهده، دور زدن تحریم از نظر پالرمو یک جرم سازمان یافته فراملی است.
طبق بند ۲۷ معاهده پالرمو کشوری که عضو آن باشد برای شناسایی زود هنگام جرایم باید به تبادل اطلاعات با کشورهای عضو اقدام کند که این اطلاعات شامل مسیرها، روشهای حمل و نقل، اسناد تغییر یافته و هویتهای افراد میشود.
طبق آمار موسسه ردیابی نفتکشها، هم اکنون ایران در شرایط تحریم بزرگترین صادرکننده نفت به چین است و تصویب پالرمو میتواند این مسیر را به خطر انداخته و اثرگذاری تحریم را دوچندان کند.